Voitko vastustaa oranssia kurpitsaa? Ei Tenavien Eppukaan voinut, ja miksi pitäisikään!? Suuri kurpitsa ja sen pikkuveljet nousevat Vantaalla kauniissa maalaismaisemassa etelä-länsisuuntaan sijoittuvalla pellolla, jonka maata on parannettu pieteetillä samalla kun lämpöä rakastavien vihannesten kasvuvaatimuksiin on paneuduttu huolella.

Vuosittain myydään ei oota!

Pienessä kurpitsakaupassa mennään hieman Tenavat-tyyliin, sillä kauppa onkin itse asiassa tapahtuma, jossa nopeimmat asiakkaat ovat onnekkaimpia päästessään etsimään suurinta tai omaan kotiin sopivinta kurpitsaa. Tämän herkullisen tapahtuman suosio paisuu vuosittain, ja tänäkin syksynä noin tuhat sympaattista kurpitsaa myytiin yhden viikonlopun aikana.

Tapahtuman aikana navetan ylisille pystytetään Kurpitsa-kahvila, jossa on tarjolla kurpitsakeittoa, kahvia ja korvapuusteja.

Kurpitsa tarvitsee kasvuvoimaa

Vantaalla kurpitsoiden kasvatukseen on panostettu, joten pellolle on tehty risuista, oljesta ja hevosenlannasta korkeat kohopenkit. Samalla kun lämpöpenkit maatuvat, ne tuottavat sekä ravinteikasta multaa että lämpöä kasvustoille. Kurpitsoille on asennettu kastelujärjestelmä ja  rakennettu alku- ja loppukesän kylmiä ilmoja taltuttamaan kaaret ja hallaharsot. Harsojen alla muun muassa Racer, Little Guy ja Hokkaido varttuvat komeiksi vonkaleiksi. Sieltä ne päätyvät myös ’kaupan hyllylle’, kun harsot otetaan pois syksyllä myyntiviikonloppua varten. Menestyksekäs idea sai alkunsa ammattipuutarhuriksi opiskelleen ammatinvaihtajan näyttötyöstä.

Kokeile ensi kesänä talvikurpitsaa

Kurpitsa on kelpo kaveri kokeilla kasvattaa koti-potageriessa. Se haluaa esikasvatuksen, kasvukaudella paljon lämpöä, valoa, vettä, ravinteikkaan kasvualustan sekä lämpöpeittoa viileiksi kevät- ja syysöiksi. Sinänsä simppeli ja terve kasvi, mutta sellainen, joka ei kestä kylmää.

Tutustuin kuluneena syksynä ennakkoon kurpitsamaahan. Ohessa kuvasaldoa, olkaa hyvä!