Puutarhuri Titti Bruun muutti Korppoosta Perniöön syksyllä ja aloitti lunnonmukaisen viljelyn 450 m2 alalla Perniön asemanseutuvilla seuraavana keväänä.

Pruunin Leip – Bruuns gröna on ehtinyt hurmata paikalliset ja kesäasukkaat  juurileivällä, saaristolaisleivällä, tuoreilla kanelipullilla, mehuilla ja monenlaisia vihreillä jo ensimmäisen kesän aikana.

Tästä konttorista saa ainoastaan tuoretta ja itsetehtyä – periaatteena on se, että vanhasta maitokärrystä myydään tuotteita, joita voi syödä.

Kukkiakin, kunhan vain ovat syötäviä.

Leipää leivästä

Alanvaihtajaksi Bruunia ei voida tituleerata, ennemminkin yrityksen tarjoomaan on tullut mukaan satokauden salaatit, vihannekset, yrtit ja juurekset. Taitava leipomoyrittäjä kouluttautui hiljan puutarhuriksi Axxell Överbyssä, haki lisäoppia parina kesänä Ranskassa luomuviljelijöiden tiloilla ja seuraavaksi päätti muuttaa Korppoon pääsaarelta maan, ja vähän leivänkin, perässä. Salon kaupungin läheltä löytyi sopiva viljeltävä ala ja kesällä 2020 leipomotuotteiden lisäksi myyntikärryjen valikoimaan tuli lisänä oman maan salaatit, yrtit ja vihannekset.

Inspiraatio ja ideat

Pruunin Leip – Bruuns gröna on alueen harvoja BIOviljelijöitä, ja innovatiivinen tuore perniöläinen yritys kehittää asiakkaiden maun mukaisia viljelytuotteita saamansa palautteen ja oman inspiraation pohjalta. Koko kauden maistuva ja vaihteleva repertuaari pellolta lupaa paikallisen ja lomailijan ruokapöytään jotain uutta lähes viikottain.

Kiertoviljelyn taikaa ja taloudellisia tuloksia

Ravinnekierron tehokkuus ja ravinteiden kierrättäminen takaisin viljelyalalle toteutuu kompostoimalla kasvijäte ja luottamalla typensitojakasveihin. Terveestä vihannesten ja yrttien kasvusta voi vain arvata kuinka hyvin maa ja sen madot voivat. Tasapainoinen viljely pitää huolta maasta ja sen voimavaroista, puhumattakaan siitä, että harjaantumattomampikin silmä erottaa hienosti voivan sadon. Alkukaudesta harsojen käyttö penkeissä ja tiiviimpi istutustiheys antoi taimille sekä hyvän startin että vähensi kitkemistarvetta. Ammattitaidollaan Titti taikoi pienestä viljelyalasta tehokkaasti ympäristöystävällisesti tuotettua satoa, joka löysi kuluttajat hyvin nopeasti jo ensimmäisenä tuotantovuonna.

Vahva aloitus, kuten hän toteaa. Kun tekee sitä mistä tykkää, ja saa siitä vielä leivän, on asiat aika hyvällä mallilla.

Aiotko ostoksille?

Pruunin leip – Bruuns gröna

Aimontapontie 30, 25520 Salo

Leipä- ja vihanneskärryistä suoramyyntiä

Pimeän peitto -tapahtuma Perniössä 12.9.2020.

Pimeän peitto raottuu Perniön yllä on tapahtumasarja laulua, taidetta ja teatteria jo vuodesta 2011. Se on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. 12.9.2020 ensi-iltansa saa Hannu Brusilan lyhytdokumentti ’Kaihoa ja kasvua Perniön asemalla’, jossa esille nousee kylän uusi yrittäjä Titti. Katso Titti-traileri, ja pääset tunnelmaan.