Syksy jatkaa kesän kauneutta uudella tvistillä

Jos ennusteet ikuisesta syksystä pitävät kutinsa, kannattaa syyskukkiin, niiden määrään sekä kestävyyteen panostaa. Asiakaspihoissa on käytetty paljon marjakanervaa, aitokanervaa ja koristekurpitsoja ilahduttamaan asukkaita.

Meillä luonto on niin lähellä, että kotipihallamme parhaiten säilyvät havut ja lajit, jotka eivät houkuta talitiaisia ja oravia. Täällä herkulliset marjakasvit ja kurpitsat säilytetään kasvihuoneessa ja talossa sisällä, muutoin metsän eläimet romuttavat liian nopeasti istutukset.

Kestävät kaunottaret:

 

Aitokanerva eli calluna. Pitää hyvin värinsä, kun kastelet syksyllä.

Skimmia toimii koko syksyn ja on kestävä. Myöhemmin sitä saa kukkakaupoista leikkona. Kaunis niinkin!

Heucerat eli keijunkukat – käytän niitä keväästä talveen. Erinomaisia kaunottaria kaikkina kausina!

Hopeaiset kestävät: hopealanka, hopeavillakko ja ryytisalvia. Eli kasvimaalta salvia purkkiin ja kuistille.

Heinät ja kausihavut toimivat aina. Valitse valmiiksi suurikokoisia havuja, koska kasvit eivät vähässä valossa ja viileässä enää kasva.

 

Hesvokastanjavati

KOKKAILU ja

hyvä seura

OLI RUOKAMATKAILUSSA NAPAKYMPPI!

Kestävät neilikat ja sammaleet tomaattipurkissa
Syysistutus kuistilla
Syysistutuksissa eri lajit tukevat toisiaan.
Samettikukka jaksaa elokuusta lokakuulle
Heucera keijunkukka ikkunalla
Korkea kynttilänjalka vadilla
Pitkä pöytäkoriste syysjuhliin
Kausikasvit ryhmitellään yhteen
Kuivasieneen tekeytyy kattokoriste

Hoida syyskukkia!

Kastele kukkia, kanervia ja havuja pakkasiin asti. Lasitetulla kuistilla kaikki säilyy pitkään, mutta jos yöpakkanen vie herkemmän kukan, korvaa se yksittäisellä uudella taimella, lisää tilalle sammalta, rusetti tai led-kynttilä – koko asetelmaa ei kannata hylätä pikkuisen pakkasvahingon vuoksi.

 

Reiälliset ruukut eivät kärsi pakkasista, ja liika vesi valuu tarvittaessa pois. Jos pidät kaikkia kasveja ulkosalla, suojaa aluksi uusia istutuksia ja myöhemmin pakkasilla kaikkia hallaharsolla. Pieni vaivannäkö kannattaa, ja lumetonkin syksy näyttää kauniilta.

 

Ps. Unohdin ne valot. Nyt tarvitaan valoa. Öljylyhtyjä, kynttilöitä, led-kynttilöitä, valoköynnöksiä ja pihavaloja. Nyt on hyvä aika miettiä miten teillä voidaan parantaa valaistusta turvallisesti.

 

Sulkahirssi korkeassa uurnassa
Pitkä pöytäkoriste syysjuhliin

Kauneutta lehdettömään aikaan

Syyskukilla piristät sekä mieltä että sisääntuloa. Etelän vähälumiset tai lumettomat talvet luovat samalla syksylle uuden merkityksen: syksystä on tulossa ehdottomasti pisin vuodenaikamme, ja siksi syyskukkiin panostaminen on tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Ruska-aika loppuu pian. Jatkossa pihan, parvekkeen, oven ja ikkunoiden valaistut parvekelaatikot ja kranssit toimivat arjen sulostuttajina. Miten olisi uusi kaunis luuta markkinoilta? Puukori portaille ja ensimmäiset kausivalot pehmentämään kautta? Jos haluat hullutella, kietaise valosarjat vaikka luudan varteen. Valaistuna koristus tulee paremmin esiin.

Pihasuunnittelussa syksyn huomioiminen on aivan ehdoton pointti. Älä ohita sitä kevyesti.

Jos talvi Espootakin etelämmässä jää tänä vuonna haaveeksi, kurkkaa vielä kerran miltä ulkona näyttää. Jos piha ei miellytä, se ehkä kaipaa uutta ilmettä ja valoja seuraavaan syksyyn. Nyt on hyvä hetki pihaunelmille ja pihasuunnitelmille.

Meillä tämmöinen mietintö sai aikaan sauna-alueen freesauksen. Tänä syksynä saunapolkua juostaan läpi rospuuton, ja sen on syytä olla savesta vapaa. Lisäsimme saunan kivipolkuun leveyttä, asensimme saunalle ja paljulle valoja. Lisäksi mustiksi maalattuihin vateihin istutettiin valkoiset kanervat. Jo nyt sitä kevyttä uudistusta jaksaa arvostaa.