Kauniin kesän jälkeen asiakaspihoilla toistuu yksi ilmiö: vastassa on sekä iloiset ja levänneet asiakkaat että räjähdysmäisesti kasvanut puutarha. No, on siellä pari kuivunuttakin pihaa tullut vastaan. Useimmiten minuun otetaan yhteyttä syksyllä, kun pihalle kaivataan jatkossa selkeyttä ja halutaan aloittaa puhtaalta pöydältä seuraava kasvukausi. Silloin tarvitaan puutarhataikaa, organisointikykyä, materiaaleja, työkaluja ja hyvä porukka – ja ne syystalkoot tai kokonaan uusi aarrekartta, pihan freesaukseen suunnitelma.

 

Oh yes!

Pihatalkoot eivät meillä kaupungissa ole mikään itsestäänselvyys, vaan perinne on suositumpi maalla. Ja tuskinpa nykyään sielläkään. Usein syystyöt pienelläkin pihalla ottavat aikansa. Laitetaan kalusteet talviteloille, putsataan betonikivet, pestään ruukut, leikataan syksyllä leikattavat kirsikat, tammet, vaahterat – ja ylipäänsä kaikki keväisin voimakkaasti vuotavat kasvit. Kenties siistitään tuija-aita ja käännetään potager. Ja tarvitaan iso auto viemään kasvijätteet sorttiasemalle.

Asiakkaiden kanssa yhdessä työskentely on ollut antoisaa. Aamun aktiiviherätyksestä haravanvarressa, pienten taukojen ja vinkkien kautta iltapäivän tyytyväisiin ilmeisiin. Olen huomannut kuinka monelle tulee yllätyksenä se, että pieni yhteisöllinen ponniste vastaa useampaa puutarhurin työpäivää – ja kun hommat jaetaan oikein eri työpareille, niin tehokastahan siitä tulee väkisinkin. Puutarhurin energia ja uudet ideat saavat pihanlaittajat inspiroitumaan.

 

Aurinkoiset ilmeet ja pienet ihmettelyt iltapäivällä on taattu juttu syystalkoissa.

Puutarhurointi on pitkäjänteistä vaikka monesti työnjälki näkyykin heti. Samalla kun piha siistiytyy talvea varten tehdään talkoopäivässä todellisuudessa taikoja seuraavaa kevättä varten. Kukkasipulit ja talvivalkosipulit piilotetaan, kasvimaat laitetaan kuntoon, maata kunnostetaan ja kasveja juoksutetaan otollisempiin paikkoihin. ”Kyllä, voimme laittaa kasvimaan ja kukkapenkin pohjat valmiiksi”, huomaan sanovani monessa perheessä. Ehkä ensi syksynä tehdään jotain muuta, jos tulee uusia toiveita. Kaikki on mahdollista! Mielen voi muuttaa, uusia polkuja tehdä ja alueita perustaa.

Tosin se mikä asiakkaita yhdistää on tietoisuus tulevista juhlista. Sanoma on mennyt perille, sillä monet varautuvat kesän pihajuhliin jo paria kautta aiemmin. Harva jaksaa käyttää kevättä vain pihahommia tehden, siksi eri toimenpiteet on hyvää jakaa eri kasvukausille – ja vaikkapa kaveriperheiden kesken.

Koska kesällä on kiva fiilistellä keinussa ja olla luottavaisin mielin. Kun on kuullut kuinka puutarhurin syys- että toukotyöt ovat tehneet taikojaan pinnan alla.