Kun metri on mahdollisuus – pikkupiha uudistui taiten

Paljon tehtävää.

Pienessä pihassa.

 

Pihasuunnittelun lähtökohtana on eri toimintojen oikea mitoitus ja sijoitus kulloinkin käytettävissä olevaan tilaan.

Asukkaiden hyvinvointia tukee viheralue, parhaimmillaan oma piha, jossa melun, saasteiden ja tuulten haitat on minimoitu ja pihan oleskelualue on turvallisen tuntuinen, seinän tai muun suojaisen taustan turvaama.

Puutarhan merkitystä hyvinvoinnille ei kai kukaan enää epäröi tunnustaa kevään ja kesän jälkeen. Virikkeet ja visuaaliset elämykset, veden liike, tuulessa keinuvien kasvien ääni ja miellyttävä tuoksumaailma ovat omiaan vahvistamaan pihasuunnittelun tavoitetta hyvinvoinnin lisääjänä.

Remppa alkakoon!

Hmmm. Pitäisköhän suunnitella sinne pihapolku?. Joo!

Elämään tarvitaan – ei vain helppohoitoisuutta – vaan myös hyvää oloa.

Puutarhassa fiilistä ei voi korostaa liikaa, sillä sehän tekee pihasta puutarhan! Oulunkylässä uusilla asukkailla oli isot toiveet ja haasteena pieni piha, siitä oli hyvä lähteä koronakeväänä miettimään todella isoa muutosta millä perheelle saataisiin viehättävä ulkotila.

Asukkaiden

itse tekemä

 

remontti

piti budjentin kurissa.

Nopeasti oma piha haltuun!

Nuori perhe muutti uuteen kotiin kevättalvella, ja pihan remonttivuoro oli keväällä. Takapihalla oli yhtenäinen korotettu puuterassi kaiteineen, joka ei askeettisuudessaan miellyttänyt asukkaita.

Suunnittelutyö tehtiin maalis-huhtikuussa. Kaikki materiaalit kierrätettiin, toukokuussa terassi tarjottiin purettavaksi ja materiaalit uusintakäyttöön. Pihan maamassojen vaihtoon päästiin heti vapun jälkeen. Haastavimmaksi osoittautui hyvien pohjien teko kiveykselle ja aitatolppien valaminen betoniin. Kaikesta selvittiin kunnialla ja ja kesäkuussa olikin jo istutusten ja rullanurmen asennuksen vuoro.

Työ alkoi purkamalla koko pihan kokoinen terassi ja poistamalla vanhat huonokuntoiset pensaat.

Rakentaminen alkoi maamassojen vaihdolla ja pohjien tasauksella ja tiivistämisellä.

Seuraavaksi rakennettiin kiviterassi. 

Piha-aidan tolpat perustettiin betonivaluun.

Lopuksi oli multahommien ja istutuksen vuoro.

Kolme plus koira, tänne kyllä mahtuu!

Pihan koko on noin 5,5 metriä x 6,0 metriä. Jokainen sentti on tärkeä ja metri on mahdollisuus.

 

Puutarhaan haluttiin sopiva oleskelualue vapaa-ajan viettoon ja ruokailuun, huomioiden vauvaperheen monet toiveet ja ideat.

Vanha lasitettu terassi jatkaa nyt puutarhaa sisälle – asukkaat saivat nopeasti lasitetun oleskelutilan kukkineen & köynnöskasveineen sekä oman puutarhan. Samalla he tuplasivat viheralueen hyödyt sekä sateella että poutapäivänä.

Valmiin pihan näet videosta.

Panostuskohteeksi valittiin laadukas metallinen piha-aita, joka ei elä samalla tavoin kuin verkkoaita. Se ympäröitiin vielä lehtipensasaidalla, jotta saadaan oleskeluun näkösuojaa ja rajattua omaa aluetta yhteispihasta. 

Materiaalit ja pinnat ovat laadukkaita, vaikka hankinnoissa oltiin hyvin kustannustietoisia. Nyt asukkailla on oma piha kaikilla tarpeellisia tykötarpeilla. Oma pihapolku, portti ja omenapuu. Check.

Rakennusvaiheessa puutarhuri kävi valvomassa töiden edistymistä pihalla pariin kertaan, ja muutoin asioita ratkottiin meilitse ja whatsappilla sutjakkaasti.

Pihalla on toimiva tunnelma, sillä kaikki mitä toivottiin saatiin sovitettua minineliöihin. Ja kenties projektin aikana saatiin myös uusia puutarhaihmisiä! Cheers to that!