Syksyllä 2018 suunniteltiin uudistus. Seuraavana keväänä merellinen koti koki remontin ensin etupihalla. Myöhemmin kesällä muunnettiin aikansa elänyt puutarhapiha helpoksi ja tyylikkääksi terassipihaksi, josta ei tunnelmaa tahi vehreyttä puutu.

Käydään peremmälle. Mennään ensin alapihalle kurkkaamaan miltä privaattipuolella näyttää – ja mikä fiilis siellä on.

Kelpaisiko aurinkotuoli vai istuisitko mieluummin sohvalle?

Asunnon takapihalle pääsee suoraan alakerrasta, eivätkä jalat likaannu. Pensasaita, pikkupuut ja kärhöt istutettiin terassin laidoille, sen ulkopuolelle. Kukkivat sijoitettiin istutusruukkuihin, joita suojaa pyörälliset lehtikuusikuorikot. Piha on suunniteltu helpoksi ja tunnelmalliseksi. Talon arkkitehtuurista tulee mieleen brittitalot, ja takapihan fiiliksessä lähdettiin hakemaan kesää, tanskalaista värimaailmaa ja kiviä, korvissa suhisevia heiniä ja rauhallisuutta. Oleskelukansi, olkaa hyvä!

Yleisilme terassilla on rauhallinen, silmäkarkkia on viety istutuksiin ja romanttisiin kasvivalintoihin. Rauhallisuutta ilmeeseen tuo ekstra-leveä lankku, joka harmaantuu. Lankkua reunustavat mukulakivet sokkelin peittona. Huonekalujen ajattomuus ja lehtikuusesta tehdyt pikkupöydät vahvistavat tunnelmaa. Puuaitaa vasten kasvatetaan muotoleikattava hyvin matala lehtipensasaita, joka tuo vielä yhden kolmiulotteisen elementin pihan reunoille.

Kasveja paahteeseen ja sateeseen

Takapihan altaissa on vuorokesinä käytetty paljon heiniä kuten sininataa, korkeaa sinisarjaa, rungollisia rosmariineja ja laventelia. Keväällä ja juhannuksena terassihortensiat jaksavat kukkia, keskikesän helteellä ne eivät tällä pihalla enää viihdy. Ruukuissa katteena toimii kaunis rantakivi, joka vie ajatukset väistämättä merelle ja lomafiiliksiin.

Keidas kui

Kävelitkö suoraan etuovelle?

Kurkistetaan vielä sisäänkäyntiin.

Etupihan tunnelma on arvokas ja seesteinen. Asuinrakennus on meille harvinaisen viehättävä ja hyvin brittiläinen tyyliltään – näitä lisää, kiitos. Pihan alkuperäinen ilme kaipasi selkeyttä, reunoja ja rakennetta, eli sitä mitä rakennuksestakin löytyy.

Etupihalla kasvaa useita pallohavuja, siellä kukkivat rungolliset hortensiat ja pihalla jo ollutta kurjenpolvea tiheänä mattona. Samoja kasveja löytyy muiltakin etuovilta, siten tunnelma pihakadulla on yhtenäinen. Etupihan kiveystä rajaa lehtipensasaita. Lehtipensasaidasta kasvatetaan tiivis, noin 40 cm korkuinen reunus rajaamaan sisäänkäyntiä jalkakäytävästä.

Etupihan remontti rivitalo puutarhuri Sari Ojala
Etupiha sisääntulon uudistus rivitalo
Etupiha sisääntulon uudistus rivitalo

Mikä pihalla muuttui?

Perhe harrastaa, vaan ei pihanhoitoa, ja siksi meneville asukkaille piti huomioida pihamuutoksessa asioita, jotka toimisivat juuri heillä. Alkuvuosina kasvien juurrutus eli niiden kastelu keväällä ja kuivien hellejaksojen aikana on oleellista, samoin rungollisten hortensioiden hoitoleikkaukset vuosittain sekä kesäkukkien istutus takapihalle ja kausikasvien toteutus etupihalle. Terassipiha on kesäkuukausien ja alkusyksyn oleskelupaikka. Etupiha on kodin käyntikortti, ja siksi siellä ikivihreät kasvit, selkeät kiviportaat ja aina ajassa olevat kausikasvit, lyhdyt tai krannsit on ympäri vuoden silmän alla.

 

Takapihan muutoksessa panostettiin aitoihin materiaaleihin kuten kiveen, ruostuvaan rautaverkkoon ja lehtikuusilankkuun sekä kalusteisiin. Kulmadivaanin taakse kasvaa jo lupaavasti kärhöt raudoitusverkkoa pitkin ja kausivalot tuovat tunnelmaa elokuussa. Piha muuttui nuorison pyöräparkista aikuisten oleskelupaikaksi, jossa viihtyy koko perhe.

Sepä. Tässä kodissa yhteisestä ajasta nautitaan ja pihanhoitoa opiskellaan pikkuhiljaa ja hyvällä huumorilla. Tulkoon kesä!

Sisääntulosta jo sen arvaa, että täällä asutaan hyvin. Levollinen tunnelma alkaa jo kotiovelta.
Etupihan remontti rivitalon sisääntulo